CH wolf project Kuddebewakingshonden

CHWOLF-project Ondersteuning en promotie van kuddebescherming in Zwitserland www.chwolf.org info@chwolf.orgEindrapport van november 2019. De volgende Alpen werden in 2019 ondersteund als onderdeel van de ondersteuningspool voor kuddebewakingshonden. 

Alpen in het verzorgingsgebied van het Calandroedel (GR / SG) en het Ringelspitzroedel (GR). Voor het eerst sinds 2012 was er dit jaar geen puppy-waarneming voor het Calandaroedel. De autoriteiten gaan ervan uit dat het moederdier F07, dat nu minstens 9-10 jaar oud moet zijn, niet meer leeft. M30, het vaderdier en andere jonge dieren uit voorgaande jaren werden echter wel in het gebied waargenomen. Het naburige Ringelspitzroedel bracht voor de tweede keer op rij puppy’s groot. Helaas waren er verschillende aanvallen op Alp Mer, die in het midden van het Ringelspitzroedel ligt, op het moment dat een van de twee kuddebewakingshonden onverwacht stierf en de kuddebescherming ernstig was verzwakt. 

Alp Culm da Sterls (GR) 

Van 13 juni tot 24 september brachten 823 schapen de Alpenzomer door op de Alp Culm da Sterls. De kudde werd rond de klok bewaakt door 6 kuddebewakingshonden: 3 Pyreneeën-berghonden en Kangal. 

Nadat de afgelopen twee jaar enkele aanvallen aan de rand van de kudde waren geweest, was het deze zomer vrij rustig. Maar dit jaar waren de wolven merkbaar aanwezig in het gebied. De geïmplementeerde kuddebeschermingsmaatregelen met permanente aanwezigheid van een herder, de 6 kuddebewakingshonden en het gebruik van een nachtkraal toonden effect. Er was gelukkig geen wolvenschade. 

Er was dit jaar een vervelende situatie met een wandelaar op een van de lagere weiden. Om dergelijke situaties te voorkomen, werd deze weide met het druk bezochte wandelpad dit jaar niet meer gebruikt. 

Legergronden in Rossboden Chur (GR) 

In het alpiene seizoen brachten 170 ooien met hun lammeren de zomer door op de weiden van het legerterrein van Rossboden. De kudde werd goed bewaakt door de drie ervaren kuddebewakingshonden en twee jonge honden.  

Op een ochtend, half september, vond de alpine-boer zijn ervaren kuddebewakingshond dood in de wei. 

Om conflicten met wandelaars te voorkomen werd het wandelpad gedurende de tijd dat de schapen graasden in het gebied van de Höhenweg2 weken en in totaal 3 weekenden volledig geblokkeerd. 

De wolven van het Calanda-roedel werden nooit bij de kudde gezien, maar hun aanwezigheid werd af en toe bevestigd door het intense geblaf van de kuddebewakingshonden, ook werden uitwerpselen gevonden. Dit toont aan dat de wolven constant testen of ze ergens een zwak punt in de beschermende maatregelen vinden. 

Alp Mora (GR) – Kuddebescherming voor zoogkoeien 

De moederkoeien en hun kalveren brachten van 23 juni tot 17 september een rustige zomer door op Alp Mora. Evenals in voorgaande jaren bewaakten twee kuddebewakingshonden de kudde met de grotere kalveren. 

De weiden langs de drukke wandelpaden bij de gletsjermolens werden weer met grote inspanning omheind. Niettemin moesten de herders soms klachten accepteren van wandelaars, die bang waren voor het geblaf van de twee kuddebewakingshonden. Veel wandelaars begrijpen en tolereren dit natuurlijke beschermende gedrag van honden niet. 

Maiensäss Sässlina (GR) 

60 schapen brachten deze zomer van 12 juni tot 15 oktober door in de weiden van de bergweide Sässlina. De twee 2-jarige kuddebewakingshonden bewaken de kudde. 

In september, aan het begin van het jachtseizoen, zag een jager een wolf in de buurt van de kudde schapen. De twee honden reageerden snel en dreven de wolf weg. 

Een tweede kleinere kudde van 35 schapen verbleef in de vallei op de boerderij in de zomer. Deze kudde werd vergezeld door de twee kuddebewakingshonden van 10 en 8 jaar oud. De ochtend na 1 augustus vond Brunner een dood schaap met een open gescheurde maag in de wei. Het stabiele, geëlektrificeerde hek stond nog steeds. DNA-analyse kon een wolvenaanval niet bevestigen. 

Klachten kwamen van de buren die ruim 500 meter van de stal van Brunner wonen. De buren worden ernstig gestoord door het geblaf van de 4 kuddebewakingshonden. 

Alp Mer op de Panixer Pass (GR) 

Op 4 juni verhuisde de 600-koppige kudde schapen, vergezeld van de herder en de twee kuddebewakingshonden, naar de lagere weiden in Lag da Pigniu. Om conflicten met wandelaars te voorkomen, moesten de weiden langs het hele wandelpad langs het meer vooraf worden omheind. Na het verlies van een kuddebeschermingshond, begonnen de problemen 

Alles verliep goed tot augustus. Toen stierf de jonge kuddebewakingshond onverwacht. Een dag later was er de eerste wolvenaanval waarbij 3 schapen werden gedood. Hoewel de hond Komet een zeer ervaren waakhond was, had hij alleen geen kans om de hele kudde van 600 schapen te beschermen. De wolven merkten dit onmiddellijk en profiteerden van de situatie met de ernstig verzwakte kuddebescherming. Met in totaal drie nachtaanvallen waren er slechts 6 verliezen. Als eerste onmiddellijke maatregel besloot de herder de schapen ’s nachts in een nachtkraal te drijven. Bovendien kon hij een tweede kuddebeschermingshond snel inzettenMaar deze hond beet op de tweede dag een wandelaar en 14 dagen later opnieuw. Omdat een zeer druk wandelpad door de alp leidt, gaf hij de hond terug. 

Veel schapen liepen ook besmettelijke ontsteking van de klauwen op (panarici). 70 zieke schapen moesten vervolgens eerder uit de alp worden gehaald. 

De wolven maakten van de gelegenheid gebruik om 2 schapen te verscheuren. 

Planning voor 2020: 2 jonge kuddebewakingshonden toevoegen. Om conflicten met wandelaars en fietsers te minimaliseren, moet het hele wandelpad langs alle weiden vanaf volgend jaar worden omheind. 

Schafalp Seewis (GR) 

Verplaatsing naar de alp vond plaats op 25 juni, dit jaar waren 850 schapen van verschillende eigenaren op de zomeralp. Herder Simon zorgde voor de grote kudde met zijn twee border collies en de twee kuddebewakingshonden bewaakten ‘s-nachts de kudde. 

Op 10 september vond de herder een dood lam buiten de kudde. De ingeschakelde jachtopziener gaat ervan uit dat het een wolvenaanval was. De DNA-analyses zijn echter nog in behandeling. 

Op 28 september trok de kudde terug naar de vallei. 6 schapen zijn verdwenen. 

Alpen in Entlebuch (LU) 

De mannelijke Wolf M20 was jaren in Entlebuch aanwezig. Sinds de zomer van 2018 wordt de mannelijke M76-wolf regelmatig in de regio Flühli-Sörenberg-Schangnau waargenomen. 

Alp Baumgarten, Schüpfheim in Entlebuch (LU) 

In het voorjaar verhuisde Markus Zielmann naar Alp Baumgarten met zijn koeien, varkens en schapen. De ervaren kuddebeschermingshond, die 9 jaar oud is, was zeer succesvol in het bewaken van de kleine kudde dit seizoen. 

De zomer verliep rustig. 

Alp FürsteinFlühli in Entlebuch (LU) 

Goede start, maar uiteindelijk aanvallen. 

Op 20 juni verhuisden 136 schapen naar Alp FürsteinMet twee, 2½ en een 4-jarige kuddebewakingshonden. 

In de herfst, begin september vond de herder een dood schaap aan de rand van de kudde, bij het hek. De DNA-analyses bevestigden dat het een wolvenaanval was. Een soortgelijke aanval gebeurde een week later. Slechts 1 schaap werd gedood bij deze aanval. Er werden echter in totaal 12 schapen vermist. 

Kuddebescherming betekend niet 100% bescherming, maar de twee honden konden grotere schade voorkomen. Markus Zielmann en zijn helpers hebben het hele weidegebied voor het Alpenseizoen in afrastering gezet. Deze afrastering is niet voor afweer van wolven. 

Na de tweede wolvenaanval besloten ze de kudde vroeg van de alp te halen. Het alpine vertrek was al op 13 september, een week eerder dan normaal. 

Alp Gummen, Schrattenfluh bij Sörenberg (LU) 

Op 6 juni verhuisde alpine boer Werner Wicki naar Alp Gummen met zijn 30 runderen en 280 schapen. De 150 ooien met hun lammeren werden bewaakt door twee kuddebewakingshonden. 

De oude hond stierf in het voorjaar. Een jonge hond had grote problemen met wandelaars en werd steeds agressiever. Hij moest daarom worden gedood. 

Sindsdien zijn de wandelpaden waar mogelijk omheind en zijn er verschillende waarschuwings- en informatieborden neergezet. 

Vanwege de aanwezigheid van de wolf hebben Werner Wicki en zijn helpers de maatregelen ter bescherming van de kudde massaal versterkt met betere afrastering. 

Alp Stierengrat – Kaiseregg (FR / BE) op de Jaunpass 

Op 12 juni, een week later dan normaal, verhuisde Markus Nyffeler naar Alp Stierengrat-Kaiseregg met zijn 2.000 schapen en 5 kuddebewakingshonden. 

Om de dieren te beschermen, verzamelt Markus ’s avonds de grote kudde en houden de kuddebewakingshonden gedurende de nacht de kudde in de gaten. Met zo’n grote kudde zou het niet mogelijk zijn om met een nachtkraal te werken. 

Er zijn geen wolven waargenomen in de regio. 

De twee 21 maanden oude kuddebewakingshonden Bella en Bianca verdwenen eind augustus spoorloos. Of ze stortten van de steile rotsen en werden niet gevonden, of ze werden meegenomen door toeristen. 

Op 14 september trok Markus met de kudde terug naar het dal. 

Alp Schafberg am Jaunpass (FR) 

Er moest veel voorbereidend werk worden gedaan vóór de verplaatsing naar de alp. De hele weide moest op het zeer steile, ruwe en rotsachtige terrein worden omheind. Om de schapen beter bij elkaar te houden en het werk voor de kuddebewakingshonden gemakkelijker te maken, was er dit jaar zelfs nog meer hekwerk gebruikt dan in voorgaande jaren. 

Op 8 juni verhuisden Stephan en zijn helpers naar de Schafberg met de 400-koppige kudde schapen en de drie kuddebewakingshonden. Tot eind juli verliep alles heel soepel en zonder problemen. 

Een van de kuddebewakingshonden stierf, maar omdat er in de zomer geen wolven werden waargenomen in de regio, was de rest van de alpine tijd nog steeds rustig. Op 16 september trok de kudde terug naar hert vallei. 

Alp Hohmad in Simmental (BE) – Kuddebescherming voor rundvee 

In juni verhuisde de familie Ueltschi naar Alp Hohmad met hun runderen, kalveren, geiten en de kuddebewakingshond. Hond Polux beschermt de kudde vee sinds 2012 en doet met 10 jaar nog steeds uitstekend. Dit jaar brachten ze een zeer goede en rustige zomer door op de berg.  

Begin september verhuisden ze met de dieren naar de lagere herfstweiden en vervolgens een week later terug naar de boerderij. 

 

Schlussbericht-Unterstuetzungspool-HSH_2019-11-22

Reacties zijn gesloten.